Máramaros

Ft-tól/fő 189.000
Időpont: 2024.09.14 - 09.17
Legjobb ár: 189.000 Ft/fő-től Utazás időpontja: 2024.09.14 - 09.17

Tartson velünk a Máramaros utazásra! A kiutazás busszal történik. Az utazás időtartama 4 nap / 3 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 189.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Út típusa:Városlátogatás, Hajós utak
Kiutazás:Busz
Turnusok: 4 nap / 3 éjszaka
Indulási hely: Budapest
Utazás azonosítója: 187299
Kívánságlistára teszem

Programleírás

1. nap: Budapest - Nagybánya - Breb

Reggel elindulunk a csengersimai határátkelő felé - hogy egy egészen más, különös világba csöppenjünk néhány óra múlva. Nagybánya, az egykori arany- és ezüstbányákra települt város művésztelepével és remek geológiai gyűjteményével fontos megállója első napunknak. Mielőtt megismerjük művésztelepének történetét és a város központjának kiemelkedő történelmi nevezetességeit, felmászunk a város jelképének, a 14. századi Szent István-toronynak a tetejére a kilátás kedvéért, és megkóstoljuk a környék leghíresebb, málnás kürtős kalácsát és a vidék legjobb kávéját, melyet speciálisan ennek a cégnek termelnek és pörkölnek. Innen irány a festői hegyvidék! Utunkat némi kukoricalisztbe forgatott, frissen fogott és sütött pisztráng és ellenállhatatlan kísérője, a fokhagymás muzsdély és kemencés kenyér miatt megszakítjuk egy különlegesen festői helyen, csúcsok, tavacskák és vízesések közt, s ha már így alakult, nem állunk ellen a házi áfonyalekváros túrófánknak sem. Majd vár a máramarosi, érintetlen világ! Mesterien púpozott szénakazlak pettyezte tájon át érjük el az apró falucskát, melyet III. Károly brit uralkodó - és pár honfitársa tett híressé. Éjszaka Brebben, a vidék legeredetibb és legérdekesebb, legszebben megőrződött falujában.

2. nap: Hagyományok útján: Breb mesevilága

Együtt ébredünk a faluval, megérezve különleges ritmusát. Ma alaposan szétnézünk Brebben, ahol még él a ritkaságszámba menő hagyományos életmód, így olyan jelenetek tanúi lehetünk az ébredő faluban, amihez hasonlót már csak nagyon messzi, elzárt tájakon van módunk megtapasztalni. Látogatás a mesebeli világba, ahol olyan időtlen élet zajlik, amit látni és megtapasztalni maga a végtelen harmónia. Alapos bepillantás a helyiek életébe: látunk kemencét, pálinkafőző műhelyeket, patakbeli, ősi ,,mosógépet". Tanulmányozzuk a máramarosi faépítészet zseniális megoldásait, bekopogunk a fafaragóhoz, közben megismerjük egy korábban hanyatlásra és lassú elmúlásra ítélt hely felemelkedésének csodálatos történetét. A mai nap legérdekesebb színfoltja az istentisztelet, melyre mindenki hagyományos viseletben érkezik. Nem a turisták, hanem a mai is élő szokás miatt. Itt a vasárnap komoly ünnep, mindenki magára ölti a legszebb ruháját. Délután régi, kedves ismerősnél teszünk látogatást: Maria, a falu szövőasszonya enged be a házába minket, és nem csak a munkáival ismerkedünk meg, hanem azzal az életmóddal és természetközeli szemlélettel is, melyért ma már nagyon messzire, távoli törzsekhez kell utazni, de a világ eldugottabb szegleteiben is eltűnőben van. A 24. óra ez, egyformává váló világunk eredeti szegleteiben. Ebédre és vacsorára nullkilométeres alapanyagból készült finomságokat eszünk, mert itt minden friss, természetes, egyenesen a kertből érkezik.

3. nap: UNESCO világörökség fatemplomok és az esztena

A kiadós, máramarosi reggeli után (minden helyi termelőktől, frissen érkezik), a környék lenyűgöző, freskókkal díszített, fazsindelyes templomait járjuk be. Csak ezen az apró területen 8(!) UNESCO világörökség található. A 2-300 éves fatemplomok a havasi építészet esszenciái. Makulátlanok, tájba illeszkedők, némelyik belső díszítése, falfestményei döbbenetesen fantáziadús, különösen a bűnöket és azok pokolbéli következményeit illetően. Mesteri művészi és ácsmunka mind. Ha elteltünk szépségükkel, egy egészen más hangulatú kirándulás következik: felsétálunk az esztenára a pásztorok nyári szállására. A nagyon kedves pásztor és családja több száz jószággal él itt őszig - természetes, szabad életük a nyilvánvalóan kemény körülmények ellenére is irigylésre méltó. Kapunk kóstolót mindenből: friss sajtból, pálinkából, szabad tűzön főtt puliszkából és házi kolbászból-szalonnából. Annyira jól érzés kint lenni a hegygerincen, hogy ott is felejtjük magunkat alkonyatig.

4. nap: Breb  - Máramarossziget - Szaplonca - Vámfalu - Budapest

Ha kigyönyörködtük magunkat Máramaros legszebb falujában, búcsút veszünk Breb mesevilágától, és Sziget felé vesszük az irányt. Megállunk egykor nagypolgári főterén, benézünk a piacra, majd útnak indulunk Szaploncára, a vidám temetőbe. Ilyenből is csak egy létezik a világon. A színes, tarka fejfák mindegyike konkrét történetet mesél. Szaplonca jó hely különleges, kézzel szövött textilek beszerzésére is - ilyenekből sincs már sok a házaknál, nagyjából az utolsó hagyományos darabokat lehet beszerezni. Nem hagyjuk ki a túróval töltött lángost és a micset sem az egyszerű, de kiváló büfében. Vámfaluban egykor 32 fazekascsalád élt - ma az utolsó mestert látogatjuk meg, aki mesél nekünk a hagyományról. Megállunk még a sokemeletes palotáiról híres faluban, kicsodálkozzuk magunkat a Versailles-i palota itteni plebejus másán, teljes képet kapva ezen csodálatos vidék múltjáról és esélyeiről - aztán hazautazunk.

 


UNESCO Világörökségi helyszín

Máramarosi fatemplomok


Fontos számunkra, hogy az utazás örömén keresztül pozitív változásokat hozzunk létre, hogy a világ ezzel is egy kicsit jobb hely legyen. Máramarosi utunk a slow travel/fenntartható utazási koncepciónk része, mely során különösen figyelünk, hogy az alábbiak megvalósuljanak:

o Felelősen működünk és utazunk, kiemelt figyelemmel a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra.
o Ahol csak lehet, zöld megoldásokat, lehetőségeket kínálunk.
o Tiszteljük a helyi kultúrákat, szokásokat, és választásainkkal hozzájárulunk a megőrzésükhöz.
o Partnereinket körültekintően válogatjuk, és elvárjuk, hogy hasonló elveket valljanak.

 

 

Miért éppen

Igazuk van, ide most kell elindulni, különben késő lesz! Ebbe az útba nagyon finom dolgokat válogattunk: csupa helyi, ízes, természetes fogást. Harsogó, zöld bérceket. Friss pisztrángot, házi sajtot, áfonyalekváros fánkot. Ráadásul Máramaros tele van UNESCO világörökségi emlékekkel, és a természet, a Kakastaréj-csúcs és környéke is lenyűgöző. Mindezt most kell megnézni, amíg létezik a hagyományos életmód - ez a 24. óra. Máramaros eltűnőben lévő világ, eltűnő életmóddal. Egyre messzebb kell utazni, hogy ilyesmit lássunk - ez itt van, a szomszédban. Bár fogunk látni világörökségi, jelentős kulturális emlékeket, ezen utazás alkalmával az UNESCO fatemplomok mellett rendkívül fontos szerepe van a hely inspiráló, utánozhatatlan, máshol már nem látható és meg nem élhető összképének, hangulatának. Igazi kiszakadás ez a hétköznapokból. Különleges utazás lesz, rengeteg történettel és személyes tapasztalattal készülünk!

x Máramaros

Az ár nem tartalmazza

 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  35 000 Ft
 • Ebédek és vacsorák ára (helyben fizetendő)
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air Nívó:
  730 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

Az ár tartalmazza

 • a közlekedés árát kisbusszal
 • a szállás árát autentikus gerendaházakban
 • a kiadós, házi reggelit, a kóstolókat és a pásztorvacsorát
 • a megadott programokat
 • a belépőket
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Máramaros utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:
Nem foglalható Foglalható dátum Akciós ajánlat Legjobb ár
2
3
3
4
Ajánlatot kérek
5
5

Az ár nem tartalmazza

\n
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  35 000 Ft
 • Ebédek és vacsorák ára (helyben fizetendő)
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air Nívó:
  730 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

\n

Az ár tartalmazza

\n
 • a közlekedés árát kisbusszal
 • a szállás árát autentikus gerendaházakban
 • a kiadós, házi reggelit, a kóstolókat és a pásztorvacsorát
 • a megadott programokat
 • a belépőket
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

leírásánál jelzett szolgáltatások
leírásánál jelzett szolgáltatások

Felárak*:
 1. Sztornó biztosítás 2,50 % fő* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Utazás azonosítója: 187299
Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Küldés e-mailben
Máramaros

Máramaros

Románia, Máramaros

Útazonosító: 187299

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
Máramaros

Máramaros

Románia, Máramaros

Útazonosító: 187299

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!