Mezopotámia páratlan kincsei

Ft-tól/fő 965.000
Időpont: 2024.10.28 - 11.04
Legjobb ár: 965.000 Ft/fő-től Utazás időpontja: 2024.10.28 - 11.04

Tartson velünk a Mezopotámia páratlan kincsei utazásra! A kiutazás repülővel történik. Az utazás időtartama 8 nap / 7 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 965.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Út típusa:Városlátogatás, Hajós utak
Kiutazás:Repülő
Turnusok: 8 nap / 7 éjszaka
Indulási hely: Budapest
Utazás azonosítója: 188310
Kívánságlistára teszem

Programleírás

1. nap: Budapest - Diyarbakir - Érkezés a Fekete Városba

Elutazás Budapestről Diyarbakirba. Különös hely ez: a város meghatározó szerepű volt szinte minden, Anatóliát, a Közel-Keletet és Perzsiát uraló civilizáció történelmében. A történelem során fontos kereskedelmi útjain luxustermékekkel megrakott karavánok haladtak, termékeny földjei a búzatermesztés legkorábbi nyomait őrzik. Királyságok emelkedtek magasba és buktak a feledés kútjába itt, asszírok, pártusok, médek, perzsák, örmények nevezték lakhelyüknek. Az 1. században a szír kereszténység központjaként ismerték, később a rómaiak körbekerítették - ma is látható, impozáns városfala az UNESCO Világörökség része, a világ második leghosszabb városfala a Kínai Nagy Fal után. Érzekés este, alvás Diyarbakirban, ahol a kultúra, a lélek és a karakter édestestvérek

2. nap: Diyarbakir - Mardin - A Tigris folyó évezredes titkai

Kezdetét veszi a kaland! Diyarbakir óvárosa és a termékenységet és bőséget biztosító Tigris folyó az első állomásunk. Mintha az egész város a fűszerszagú utcán volna! A járdán, alacsony székeken, közös asztalnál étkezők akkor is nagyokat beszélgetnek, ha soha nem látták egymást. Jó látni ezt a meleg barátságosságot, mellyel itt az idegeneket fogadják! Megnézzük a hidat, mely egy ívvel lepipálja a mi hortobágyi kilenclyukúnkat. A városfal, a Citadella és az ősi mecset után pihenőt tartunk egy hangulatos, régi hánban. Az udvar közepén álló, hatalmas fa árnyékában isszuk meg kávénkat és/vagy édes gyümölcsnektárunkat. (Törökország bővelkedik mecsetekben, itt nem csak az iszlám művészet elemeiben gyönyörködhetünk, de az imatérhez vezető udvar körüli épületeken megfigyelhetjük a most divatos újrahasznosítás fogalmának korai értelmezését is. Az ókori római építmények átértelmezésének egyedülálló példái ezek. Ezt és a következő éjszakát Mardinban töltjük.

3. nap: Mardin - A Sáfrány kolostor békéje és egy gasztronómiai ízutazás

Az ismerkedést és egyben az időutazást egy illatos sáfrányos teával kezdjük, mielőtt belépnénk az 5. századi szír ortodox kolostorban, mely sokkal több, mint egy ősi kolostor a drámai tájban. Önmagában mint gyönyörű épület is megállná a helyét, azonban a Deyrulzafaran (sáfrány) kolostor egyike a világ legidősebb kolostorainak, mely évszázadokig a szír kereszténység meghatározó spirituális központjaként működött. A mai napig a közösség fontos zarándokhelye, a szír keresztények Mekkája, mely túlélt rengeteg támadást és üldöztetést. Helyén 4500 éve a mezopotámiai napisten temploma állt.
Ezen a területen a szőlő dúsan terem, és korábban a keresztények asztalára rendszeresen került bor. Történeteket hallhatnak a szőlész-borász hagyományok újjáéledéséről, miközben megkóstolják a kolostor kiváló borát. A lenyűgöző szépségű Mardin a környék egyik leghangulatosabb városa, mely igen patinás múlttal büszkélkedhet. A teraszos elrendezésnek köszönhetően az óvárosból pompás a panoráma: Mezopotámia dús és termékeny sík vidéke tárul elénk. Ahogy leszáll az alkonyat, a lemenő nap aranyfénybe burkolja a sárgás kőből épült, teraszos házakat. Vacsorázni egy olyan egyedi hangulatú étteremben, egykori szír házban fogunk, melynek tulajdonosa világhírű séf és a Basque Culinary World Prize, a gasztronómia Nobelének büszke díjazottja. Ezt a díjat olyanok kapják, akik nem csak főzni tudnak kiválóan, de munkájukkal hozzájárulnak a gasztronómia kultúraőrző, értékvédő, megtartó és támogató szerepéhez. (Lásd: 4. nap: Mardin - Sanliurfa - Ismeretlen, ősi világok és a Selyemút

Képzeljük el, hogy a Selyemúton haladunk, melyen Iránból perzsa datolya, sáfrány és pisztácia, Indiából szantálfa, Egyiptomból üveg áramlik Kína felé, hogy a visszaúton a teherhordó állatok selyemmel és porcelánnal megrakodva jöjjenek. Dara ősi városa ennek szemtanúja volt, és az 5. századi alapítású hely városfala, kapui, épületei, ásatásai mind erről mesélnek. De még mélyebbre ereszkedünk a múltnak kútjába - Göbekli Tepe a neolitikum kezdetén, időszámításunk előtt 9600-8200 között épült, ez a legősibb megalitus lelőhely. Ősi templomának maradványai lenyűgözőek - 11 500 évvel ezelőtti rituálék helye ez. Nem kevésbé érdekesek a szír határhoz közeli észak-mezopotámiai város, Harran méhkasszerű házai, ahol az idősebb nők közül vannak még, akik ősi jelképeket viselnek arcukon tetoválás (,,dek") formájában.
Fakultatív zenés vacsora zárja tartalmas és különleges napunkat, a térség jellegzetes hangszereivel-táncaival kísérve. Sanliurfában alszunk ma és holnap.

5. nap: Sanliurfa - Nemrut-hegy - Titokzatos szertartáshely a hegy tetején

Szabadnap fakultatív programmal. Az Eufrátesztől északra fekvő város az Ábrahámhoz (Ibrahim) kötődő zsidó és iszlám legendák színhelye. Innen indul fakultatív kirándulásunk a Nemrut-hegyre. Sokat utazunk, hogy megláthassuk a Kommagene királyság hatalmas, misztikus szobrait - de útközben fel fogjuk fedezni, hogy az ősi tájakon való áthaladásnak szintén van valami szavakkal elmondhatatlan, misztikus ereje. A 2134 méter magasan tornyosuló, monumentális szobrok, a környezet, az ősiség - ezek egyszerre hatnak, és úgy érezzük, mi is a történelemkönyv sorai közt kaptatunk. A kopár hegy különös szertartásoknak adhatott otthont. Egykor volt istenek otthona ez, akik titkaikat még mindig őrzik. (A Nemrut-hegyre buszokkal jutunk fel, a világörökségi területet gyalog járjuk be. A túra átlagos erőnléttel teljesíthető.) Akik a városban maradnak, Urfa híres bazárjában és Ábrahám-kegyhelyén nézhetnek szét. Bőven akad számukra is látnivaló.

6. nap: Gaziantep - Ősi folyó, ősi város, ősi kultúrák

Az ételek Törökországban mindenhol jók, de mintha Gaziantepben lennének a legfinomabbak. A baklavájáról híres városban és környékén van miért időzni. Pisztáciaültetvények között utazunk az Eufráteszhez, hogy a hegyek közt méltóságteljesen hömpölygő folyó vizén hajózva fedezzük fel a szintén ókori eredetű, elsüllyed Halfetit. Mecsetjének csupán minarete lóg ki a vízből - a gát építésével a felduzzasztott folyó elnyelte a többi részét. Ami megmaradt belőle, az a domboldalon kapaszkodik. A környék haléttermei nagyon népszerűek. A kellemes és látványos kirándulás után a Zeugma régészeti lelőhelyéhez jutunk. Az antik település egy részét a gát építésekor elnyelte a víz. Mozaikjait Gaziantepbe menették, holnapi napunk legszebb része lesz, hogy ezeket megnézzük. Ma az ásatási területen az egykori hellén város nyomait keressük. Két éjszakát töltünk Gaziantepben.

7. nap: Gaziantep - Törökország konyhájának eredője

Hettiták, Bizánc, perzsák, arabok, rómaiak emlékét őrzi a város, ahol ma a világ legnagyobb mozaikmúzeuma vár minket. 2448 négyzetméternyi mozaikképen tárul elénk az egykori rómaiak időszámításunk előtti második században jellemző élete, kultúrája, vallása, mindennapjai. Elképesztően élénk és gazdag látvány. Megtekintjük a város gazdag gasztronómiai örökségére alapított múzeumot, majd beleveszünk a Gaziantep kínálta plebejus örömökbe. Fürtökben lógó, szárított padlizsánok, hajlott hátú, nagy figyelemmel dolgozó rézművesek kiskalapácsainak ütemes kopogása a fémen, mindenhol teázó emberek, olyan szőnyegek, melyek már rég eltűntek Isztambul bazárjaiból, miközben folyton ragacsos a kezünk, mert a friss baklavának bizony ez a hazája. Törökország konyhájának eredője Gaziantepben van, ahol azonnal el is feledünk mindent, amit eddig a török konyháról gondoltunk. Ami nem is török, hanem anatóliai. A bazár labirintusszerű világában a cipőkészítők, fűszerűárusok, réztálcadomborítók közt megkeressük az árkádos Zincirli Bedestent, a város hagyományos kereskedelmének szívét, és eljutunk az Elmaci Pazari környékére is, ahol a híres Güllüo?ulu család cukrászdát nyitott 1871-ben, és tevékenységük azóta Isztambultól Antepig virágzik, a fogorvosok legnagyobb örömére. Akik részt vettek isztambuli gasztrotúránkon, már kóstolták utánozhatatlan édességeiket - itt megtalálják az eredetit. Egy népszerű kávéházba is betérünk - az itt tapasztalt vendéglátás és vendégszeretet egészen egyedülálló.

8. nap: Gaziantep - Isztambul - Budapest - Hazautazás isztambuli intermezzóval

Hazaindulunk, de Isztambulban megszakítjuk utunkat, hogy beleszippantsunk a város levegőjébe, és pár órát sétáljunk Sultanahmetban, a Bizánci BIrodalom egykori központjában.

Éljen a lehetőséggel, szerezzen kivételes élményeket Törökország ízekben és látnivalókban végtelen gazdag vidékén! Jöjjön velünk Mezopotámiába, kalandozzunk az Eufrátesz folyó mentén, a sumérok, asszírok, babiloniak, Ábrahám és a Selyemút vándorainak útvonalán! Bazaltból épült, fekete város, működő ősi, szír kolostorok, a világ legrégebb óta lakott helye, csodás hellén mozaikok és monumentális-misztikus istenszobrok és ma még élő, de eltűnőben lévő hagyományok várják a különlegességek kedvelőit. Elég sok érv, hogy most kell ide elmenni. És azt még bele sem számoltuk, hogy ezt a területet Törökország gasztronómiai kincsestárának is nevezik.


UNESCO világörökségi helyszínek:

o Diyarbakir városfala
o Göbekli Tepe
o Nemrut-hegy
o Isztambul óvárosa

Miért éppen

Költői a kérdés. Mert önök nagyon szerették volna, mi pedig végtelenül örülünk, hogy az ősi kultúrák, a valódi értékek és a különleges úti célok ilyen izgalmat és várakozást tudnak kiváltani. Ez egy olyan út, melyet mi is nagyon váruk, akik szinte naponta indítunk különlegesnél különlegesebb programokat a világ minden tájára.

A Tigris és Eufrátesz folyók által kijelölt terület csodálatos civilizációnak adott otthont. Anatólia ezen részének kulturális jelentősége meghatározó az emberiség történelme szempontjából. Itt állt minden idők legrégebbi települése, hellén városok és pazar, ma is életteli mozaikok maradványai, Diyarbakir sötét bazalttal burkolt utcái, a Nemrut-hegy misztikus isteneinek hatalmas szobrai, szír kolostorok, a Selyemút állomásai, a Tigris folyón átívelő hidak, Anatólia - de talán egész Törökország legrégebbi mecsete, sumérok, asszírok, babiloniak és rómaiak hagyatéka - és egy olyan világ, melyet nem csak nagyon szeretünk, de önöknek megmutatni is kötelességünknek érezzük.

A legvégére hagytuk, hogy nem csak az anatóliai civilizáció bölcsője ringott itt - de a legkarakteresebb, legjobb, legváltozatosabb konyháé is. Tartsanak velük, nem hétköznapi látványt, élményt és életérzést ígérünk!

x Mezopotámia páratlan kincsei

Az ár nem tartalmazza

 • a borravalókat
  7 EUR / fő / nap
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  155.000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air Nívó:
  730 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

Az ár tartalmazza

 • a nemzetközi és belföldi repülőjegyeket illetékkel (melynek értéke:
  kb. 165 000 Ft)
 • a szállást hangulatos, 3-4*-os szállodákban, kétágyas szobákban
 • a félpanziós ellátást
 • a megadott programokat
 • a belépőjegyeket 
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Fakultatív programok

Nemrut-hegyi kirándulás: 24 900 Ft
Dél-Törökország zenéi és táncai vacsoraest: 15 000 Ft

Mezopotámia páratlan kincsei utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:
Nem foglalható Foglalható dátum Akciós ajánlat Legjobb ár
2
3
3
4
Ajánlatot kérek
5
5

Az ár nem tartalmazza

\n
 • a borravalókat
  7 EUR / fő / nap
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  155.000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air Nívó:
  730 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

\n

Az ár tartalmazza

\n
 • a nemzetközi és belföldi repülőjegyeket illetékkel (melynek értéke:
  kb. 165 000 Ft)
 • a szállást hangulatos, 3-4*-os szállodákban, kétágyas szobákban
 • a félpanziós ellátást
 • a megadott programokat
 • a belépőjegyeket 
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést
\n

Fakultatív programok

\n

Nemrut-hegyi kirándulás: 24 900 Ft
Dél-Törökország zenéi és táncai vacsoraest: 15 000 Ft


leírásánál jelzett szolgáltatások
leírásánál jelzett szolgáltatások

Felárak*:
 1. Sztornó biztosítás 2,50 % fő* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Utazás azonosítója: 188310
Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Küldés e-mailben
Mezopotámia páratlan kincsei

Mezopotámia páratlan kincsei

Törökország, Isztambul

Útazonosító: 188310

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
Mezopotámia páratlan kincsei

Mezopotámia páratlan kincsei

Törökország, Isztambul

Útazonosító: 188310

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!