Az ízek útján: Emilia-Romagna és San Marino ***

Ft-tól/fő 495.000
Időpont: 2023.10.09 - 10.13
Legjobb ár: 495.000 Ft/fő-től Utazás időpontja: 2023.10.09 - 10.13

Tartson velünk a Az ízek útján: Emilia-Romagna és San Marino *** utazásra! A kiutazás repülővel történik. Az utazás időtartama 5 nap / 4 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 495.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Út típusa:Körutazás
Kiutazás:Repülő
Turnusok: 5 nap / 4 éjszaka
Indulási hely: Budapest
Utazás azonosítója: 166425
Kívánságlistára teszem

Programleírás

1. nap: Budapest - Rimini - San Marino - Santarcangelo (főzőtanfolyam) - Riccione

Elutazás Budapestről menetrend szerinti járattal Riminibe, ahonnan busszal a világ legrégebbi, ma is működő köztársaságába indulunk. Hihetetlen, de igaz: San Marino már 301 óta köztársaság! A Vatikánhoz hasonlóan egy enklávé, vagyis az egész állam egy másik ország területén belül van, hiszen körülöleli Olaszország. Az éttermeknek és boltoknak köszönhetően a középkor hangulata a mai, nyüzsgő életérzéssel keveredik. A városközpontot meghatározza a szikla tetejére épített vár, illetve annak fallal és tornyokkal csipkézett látványa.

Miután magunkba szívtuk a város hangulatát, továbbindulunk Santarcangeloba. Az enyhén lejtős domboldalon álló, hagyományos középkori erődfalu eredeti szerkezete a mai napig látható. Érdekessége, hogy puha tufa kőzetébe egy 160 barlangból, alagutakból és galériákból álló földalatti várost is kialakítottak, mely titokzatos történeteket mesél el nekünk. Miután telítődtünk a kultúrával, a testi élvezeteknek is hódolunk.

Monica és Barbara lesznek a vendéglátóink, akik a főzés szeretetét bolognai nagymamájuktól lesték el. Nagymamájuk minden reggel 6-kor szokás szerint felvette a kötényét, és feltett két nagy fazekat a tűzre: az egyikben bolognai ragu, a másikban pedig húsleves rotyogott. Segítségükkel megtanulhatjuk a tökéletes ,,sfoglia" (vajas leveles tészta) elkészítését egy fából készült ,,mattarello" (sodrófa) segítségével, majd közösen elkészítjük a friss ,,tagliatelle"-t (hosszú, lapos szalag formájúra vágott tészta). Finom borokkal párosítva el is fogyasztjuk a helyi finomságokat. Teli hassal csak vegyünk egy nagy levegőt, és élvezzük, hogy megérkeztünk Olaszországba! A szállás elfoglalása Riccione-ban (4 éj).

2. nap: Parmezán - Ferrari - balzsamecet

Az olasz konyhaművészet elmaradhatatlan kelléke a parmezán. Az egyik legrégebbi sajt Európában, már a 13-14. században is nagy népszerűségnek örvendett, még Boccaccio is említi híres művében, a Dekameronban. Eredetvédett termék, csak a helyi tehenek tejéből készülhet, a titka pedig a hosszú érlelésben rejlik. Minimum 18 hónapig, de akár 2-3 évig is érlelhetik, kocsikerék méretű korongok formájában. Egy helyi sajtfarmon különböző érettségi fokú parmezánokat kóstolunk, majd továbbindulunk a Ferrari hazájába, Maranelloba, ahol még a járda is piros. A Ferrari múzeumban lenyűgöző természetességgel fér el egymás mellett a régi és a legújabb technológia. Jól megfigyelhető, hogy mennyit változott a motorsportok világa az elmúlt évtizedekben, de úgyanúgy érdekes a látogatók számára az Enzo Ferrari emlékek vagy a Formula 1-es relikviák.

Délután ismét a helyi ízek felé fordulunk. Az igazi, klasszikus balzsamecet csak kis mennyiségekben készül, ennek megfelelően az ára is szinte csillagászati. Ha az üvegen szerepel a DOP vagy PDO oltalmat jelző védjegy, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az Reggio Emiliában készült. A fahordókban, akár 12 évig érlelt, szőlő alapú, sűrű folyadék kiváló ízesítője az ételeknek, amiből több félét meg is kóstolhatunk.

Este visszatérünk a szállásunkra és megvacsorázunk.

3. nap: Bologna: a kövér, a tudós és a vörös

Bologna Európa legrégebbi egyetemi városa, ahol többek között a híres író, Umberto Eco is tanított, emellett Rossini, A sevillai borbély szerzője is itt alkotott. A város Emilia Romagna tartomány székhelye, és mindhárom beceneve jól jelöli fontosságát az olasz kultúrában. ,,A kövér", hiszen Olaszország kulináris központja, ,,A tudós", mert lakosságának mintegy negyede diák és ,,A vörös", ami nemcsak téglaépületeire, hanem politikai beállítottságára is utal.

A 12. századtól kezdődően épült árkádos épületek 62 kilométer hosszan szövik át a várost. Alakzatuk változatos, attól függően, hogy melyik korban épültek és mire használták őket. Az árkádok a bolognai identitás kifejező eszközei, melyek 2021-ben a Világörökség részei lettek. Nem csak Pisaban láthatunk ferde tornyot, hanem Bolognaban is: sőt, rögtön kettőt! A 12. századból származó Asinelli-torony 1,5 méternyire, míg ,,testvére", Garisenda 3,22 méternyire tér el a függőlegestől. A bátrabbak 498 lépcsőfok leküzdése után gyönyörködhetnek a fantasztikus panorámában.

A városnézést követően szabadidő, melynek során egyénileg is megismerkedhetünk a kulináris élvezetekkel. Innen származik a híres mortadella felvágott és a bolognai ragu is, amit sohasem spagettivel, hanem tagliatelle tésztával tálalnak. Az éttermek, bárok és kávézók mindig csordultig vannak emberekkel, az óváros piacának környéke (Mercato di Mezzo, Via Pescherie Vecchie, via Rizzoli) pedig ínyenceknek kihagyhatatlan program!

Délután Faenza környékén megállunk egy családi pincészetben, amely a hagyományos és a modern borkészítési módszereket ötvözi. A pincelátogatást követően 3 soros borkóstoláson veszünk részt, majd visszatérünk a szállásunkra, vacsora.

4. nap: Ravenna: mozaikok és olíva olaj - Brisighella

Ravenna nem csak a Nyugat-Római birodalom végén, hanem a gótok uralkodása alatt és a bizánci uralom idején is főváros volt, így ezekből az időkből (402-751 között) számtalan építészeti örökség maradt fenn, ezek közül nyolc (!) műemléke az UNESCO Világörökség része. Két dolog kapcsolódik szorosan a városhoz: a színes és mozgalmas bizánci mozaikok és a híres költő, Dante Alighieri, aki élete utolsó éveit Ravennában töltötte és akit itt is temettek el. A Basilica di San Vitale és a Galla Placida mauzóleum mozaikjait közelebbről is megcsodálhatjuk. Az aprólékos részletek, a ruhák és ékszerek gazdagsága, és a díszítő elemek minősége mind-mind a bizánci udvar pompájára utalnak. A beszűrődő fény a márványfelületeken és a mozaikokon rendkívül szuggesztív hatású, a kupolában látható csillagos égbolt pedig számos művésznek adott ihletet.

Rövid szabadidőt követően a dombok között megbújó Brisighellába indulunk, amelyet a legszebb olasz falvak között tartanak számon. Már messziről kiemelkedik a tájból a "Santuario della Beata Vergine del Monticino" zarándoktemplom, a "Rocca Manfrediana di Brisighella" középkori vár és az Óratorony, mely három különböző magaslaton épült. A környék híres a barlangokban érlelt pecorino sajtról, a fekete szarvasgombáról és az itt termelt, magas minőségű olíva olajról, melyet mi is megkóstolunk. Este visszatérünk a hotelbe, vacsora.

5. nap: Rimini - Budapest

Rimini Olaszország egyik legvonzóbb tengerparti üdülőtelepülése, de a történelmi látnivalói is igen izgalmasak, mivel már az ókorban a Római Birodalom egyik legjelentősebb városa volt (Ariminum) és a dicsőséges múlt öröksége mai napig láthatók. Az óvárosában álló Augustus diadalív az egyik legjobb állapotban fennmaradt diadalív Észak-Itáliában, de a Mareccia folyón átívelő Tiberius-híd is tökéletes állapotban van. A városnézés után marad még egy kis időnk vásárolgatni, majd elrepülünk Budapestre.

 

UNESCO világörökségi helyszínek:

 • Bologna - árkádok
 • Ravenna - ókeresztény és bizánci műemlékek

Miért éppen

Bátran kijelenthetjük, hogy Olaszország hallatán a legtöbb ember először a hasára gondol. A szemünk előtt pizzák, spagettik, fagylaltok, sonkák, felvágottak, gazdag levesek, halételek, fűszerek, kávékülönlegességek és borok íze és illata kavarog! Az olasz gasztronómia és vendéglátás rendkívül sokszínű, összetett, és változatos, melynek eredete egészen a Római Birodalom koráig nyúlik vissza. Emilia Romagna tartományban különösen nagy hangsúlyt kapnak az ételek, hiszen innen származik az eredetvédett, világhírű parmezán (Parmeggiano Reggio), a pármai sonka, a mondenai balzsamecet vagy éppen a culatello szalámi.

Emellett kulturális és történelmi emlékekben is gazdag, hiszen 50 pompás kastély, UNESCO világörökségi helyszínek, aprólékosan készített mozaikdíszek és fenséges templomok tucatjai található a régióban.

1. Ellátogatunk San Marinoba, a világ egyik legkisebb államába. 

2. Részt veszünk egy családi hangulatú főzőkurzuson Monica és Barbara segítségével, akik bolognai nagymamájuktól lesték el a házias recepteket. 

3. A kulináris élvezeteket gazdag történelmi és kulturális látnivalókkal egészítjük ki. 

x Az ízek útján: Emilia-Romagna és San Marino ***

Az ár nem tartalmazza

 • az idegenforgalmi adót
  (helyszínen fizetendő)
  10 EUR
 • a belépőket
  (helyszínen fizetendő)
  kb. 12,5 EUR/fő
 • a borravalót
  (helyszínen fizetendő)
  10 EUR/fő
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Feladható poggyász kérhető
  (20 kg-os)
  kb. 25 000 Ft / db
 • Egyágyas felár
  30 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  Nívó: 640 Ft/fő/nap
  Top: 860 Ft/fő/nap
  Top Extra: 1.320 Ft/fő/nap

Az ár tartalmazza

 • a Ryanair repülőjegyet illetékkel, fix ülőhellyel, elsőbbségi beszállással, 
  2 db fedélzetre felvihető poggyásszal: 1 db 40x20x25 cm és
  1 db 10 kg-os 55x40x20 cm
  (melynek értéke: kb. 80 000 Ft - változhat)
 • a szállást 3*-os szállodákban
 • a reggelit 
 • 3 alkalommal vacsorát a szállodában,
  1 alkalommal vacsorát étteremben
 • a főzőtanfolyamot
 • a kóstolókat (bor, balzsamecet, sajt, olívaolaj)
 • a megadott programokat
 • a Ferrari Múzeum belépőt
 • az autóbusz közlekedést
  (helyi buszokkal)
 • a helyi idegenvezetőt
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Az ízek útján: Emilia-Romagna és San Marino *** utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:
Nem foglalható Foglalható dátum Akciós ajánlat Legjobb ár
2
3
3
4
Ajánlatot kérek
5
5

Az ár nem tartalmazza

\n
 • az idegenforgalmi adót
  (helyszínen fizetendő)
  10 EUR
 • a belépőket
  (helyszínen fizetendő)
  kb. 12,5 EUR/fő
 • a borravalót
  (helyszínen fizetendő)
  10 EUR/fő
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Feladható poggyász kérhető
  (20 kg-os)
  kb. 25 000 Ft / db
 • Egyágyas felár
  30 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  Nívó: 640 Ft/fő/nap
  Top: 860 Ft/fő/nap
  Top Extra: 1.320 Ft/fő/nap

\n

Az ár tartalmazza

\n
 • a Ryanair repülőjegyet illetékkel, fix ülőhellyel, elsőbbségi beszállással, 
  2 db fedélzetre felvihető poggyásszal: 1 db 40x20x25 cm és
  1 db 10 kg-os 55x40x20 cm
  (melynek értéke: kb. 80 000 Ft - változhat)
 • a szállást 3*-os szállodákban
 • a reggelit 
 • 3 alkalommal vacsorát a szállodában,
  1 alkalommal vacsorát étteremben
 • a főzőtanfolyamot
 • a kóstolókat (bor, balzsamecet, sajt, olívaolaj)
 • a megadott programokat
 • a Ferrari Múzeum belépőt
 • az autóbusz közlekedést
  (helyi buszokkal)
 • a helyi idegenvezetőt
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

leírásánál jelzett szolgáltatások
leírásánál jelzett szolgáltatások

Felárak*:
 1. 20kg feladható poggyász (Rimini) (Poggyász felár) 25.000 Ft fő
 2. Sztornó biztosítás 2,50 % fő* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Utazás azonosítója: 166425
Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Küldés e-mailben
Az ízek útján: Emilia-Romagna és San Marino ***

Az ízek útján: Emilia-Romagna és San Marino ***

Olaszország, Rimini

Útazonosító: 166425

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
Az ízek útján: Emilia-Romagna és San Marino ***

Az ízek útján: Emilia-Romagna és San Marino ***

Olaszország, Rimini

Útazonosító: 166425

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!